2016. december 18., vasárnap

Gluténmentes diótorta

 Összetevők:
20-25 dkg cukor
25 dkg darált dió
5 db egész tojás
csipet só
egy csomag vaníliás cukor (ha van otthon)
vaj kikenéshez (ha nem szilikon forma kerül használatra, vagy nem kerül sütőpapírral kibélelésre a forma) 

Dr. Oetker tortabevonó
Barack vagy cseresznye lekvár

Elkészítés:
A cukrot, tojással habosra keverem gépi habverővel, majd beleteszem a többi hozzávalót. Előmelegített 180 fokos sütőbe teszem a kapcsos tortaformában (ekkor ha már régebbi a forma, akkor kivajazom és dióval körbeszórom, vagy sütőpapírral bélelem) vagy szilikon formában. Kb. 20 percig sütöm, addig amíg a beleszúrt tűre/villára már nem tapad oda a tészta. Amikor kész, kiveszem a sütőből hűvös helyre teszem és megvárom míg kihűl. Óvatosan leszedem a formát, vízszintesen félbe vágom, megkenem lekvárral,újra összeillesztem a két lapot. A tetejét és az oldalát olvasztott csokival vagy Dr. Oetker tortabevonóval kenem le.

Isteni karácsonyi sütinek is!

update:

Az állaggal többen küzdöttek, tepsiben nincs probléma, tortaformában nehézséget okoz.
Szeretném veletek megosztani Zsóka tapasztalatait:



"Megsütöttem a hétvégén ezt a fajta dió tortát.
Én 1 egész tojást és 6 tojás sárgáját kikevertem 6 evőkanál cukorral, hogy jó habos legyen. majd hozzá adtam a 6 púpos evőkanál darált diót amibe 1 csomag sütőport tettem, csipet sót is. Majd a 6 tojás fehérjét nagyon kemény habbá vertem és ebből előbb kicsit hozzá kevertem a diós masszához, és 3 evőkanál vizet is kevertem bele. ezek után a maradék tojás fehérje habot óvatosan bele kevertem, hogy ne törjön. torta formába papírt tettem az aljába, és ebbe öntöttem a masszát. 200 fokra előmelegített sütőbe tettem, majd a hőfokot levettem 180 fokra, és így sütöttem kb 40 percig,de tűpróbát kell csinálni, ha nem ragad akkor lekapcsolni a sütőt, és hagyni kb 5 percig. ezután kivenni és hagyni hogy hűljön, amikor langyos a formából kivenni. teljesen hideg akkor lehet szépen keresztbe felvágni és krémmel kenni."

6 megjegyzés:

  1. a tortám,amikor kihűlt,szétesett. Nem tudtam vágni sem.Ellenben isteni finom. :)
    Mi lehetett a gond?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Arra tippeltem volna, hogy nem hűlt ki teljesen... vagy esetleg extra nagy átmérőjű volt a tortaforma ?!

      Törlés
  2. A hozzavalok kozott nem latok szodabikarbonat.. en azt is teszek bele ha hasonlo tortalapot sutok es tokeletes az allaga! 6 tojas, 6 evokanal daraltdio, 6 evokanal eritrit (vagy cukor), keshegynyi szidabikarbona.. az elkeszitese a hagyomanyos piskota szerint! Isteni!
    :)

    VálaszTörlés
  3. Megsütöttem a hétvégén ezt a fajta dió tortát.
    Én 1 egész tojást és 6 tojás sárgáját kikevertem 6 evőkanál cukorral, hogy jó habos legyen. majd hozzá adtam a 6 púpos evőkanál darált diót amibe 1 csomag sütőport tettem, csipet sót is. Majd a 6 tojás fehérjét nagyon kemény habbá vertem és ebből előbb kicsit hozzá kevertem a diós masszához, és 3 evőkanál vizet is kevertem bele. ezek után a maradék tojás fehérje habot óvatosan bele kevertem, hogy ne törjön. torta formába papírt tettem az aljába, és ebbe öntöttem a masszát. 200 fokra előmelegített sütőbe tettem, majd a hőfokot levettem 180 fokra, és így sütöttem kb 40 percig,de tűpróbát kell csinálni, ha nem ragad akkor lekapcsolni a sütőt, és hagyni kb 5 percig. ezután kivenni és hagyni hogy hűljön, amikor langyos a formából kivenni. teljesen hideg akkor lehet szépen keresztbe felvágni és krémmel kenni.

    VálaszTörlés
  4. Kedves Zsóka! Köszönöm, hogy megosztottad velünk a módosított receptedet, remélem a így már mindenkinek sikerül könnyedén elkészítenie, mert isteni finom bűntudat nélküli finomság ez. :)))

    VálaszTörlés